plusklas

meester Jan Tuinenburg


 

Ook maakten de kinderen van groep 3/4 kennis met de techniekdoos. Aan de hand van heel veel constructies kunnen de leerlingen zelfs een radio maken!

Met de groepen 5/6 zijn we vooral bezig geweest met een “reis om de wereld”. Zo leerden zij de atlas te gebruiken en op de computer informatie op te zoeken.

De groepen 7/8 zijn vooral bezig geweest met “cultuur” en wetenschap. Dat ging over godsdiensten, maar ook over sterrenkunde en het weer.

Enkele kinderen volgen een eigen programma. Zij doen projecten op de computer, waarin vooral goed samengewerkt en onderwerpen onderzocht moeten worden.

Groep 8 heeft inmiddels de plusgroep verlaten, de bezigheden in de klas met de afscheidsmusical nemen meer tijd in beslag.

Dit is het laatste bericht uit de plusklas van dit schooljaar. Iedereen al vast een prettige vakantie toegewenst en tot volgend (school)jaar!

Geachte ouders/verzorgers,

Hier weer een bericht uit de plusklas. De vorige keer heb ik u een "Leeskraker" gestuurd, maar niet de antwoorden. Die kunt u vinden in de bijlage(0428001). Mocht u de opdracht niet meer weten, die heb ik er weer bij gedaan (0431001).

Deze "Leeskraker" is bestemd voor de leerlingen van groep 5. Maar ook in de hogere groepen zijn er, wellicht ook voor u, interessante onderwerpen. Zo zijn de leerlingen van de groepen 7/8 aan het werk geweest met "Cryptologisch" (bijlage 429001). In dit werkboekje leren de kinderen stap voor stap cryptogrammen oplossen. Er zijn wel 10 sleutels, die gebruikt kunnen worden om oplossingen te vinden. De eerste sleutel vindt u in bijlage 04230001. Met dit "spelen" met taal hebben de leerlingen een soort haat/liefde relatie; als zij de zin zien klinkt er vaak weerzin, maar als ze dan de oplossing toch vinden is er ook trots!

De leerlingen van groep 5 zijn momenteel bezig met "een reis om de wereld". Ze bestuderen aan de hand van een boekje en de computer de werelddelen. Groep 7/8 dus "Cryptologisch" maar ook Duits. Met de jonge leerlingen is er behalve het werk in de mappen ook weer gewerkt met "Beebot".

Het techniektoernooi in de TU. van Delft komt er weer aan en daar zullen we in de plusgroep weer de nodige aandacht aan schenken. Maar daarover de volgende keer.

Hartelijke groeten, ook namens de kinderen van de plusgroep,

Jan Tuinenburg.

Bericht van de plusklas, november 2016.

De afgelopen maand zijn we weer druk bezig geweest. De kinderen hebben gedebatteerd, hun mening gegeven over allerlei zaken, variërend van (zwarte)piet tot en met de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Dit laatste is ook uitgebreid behandeld in een les, waarin door middel van een prezi (een soort powerpoint, een soort diashow) het Amerikaanse verkiezingssysteem werd uitgelegd.

Silvia en Ruben hebben de legorobot in elkaar gezet, een knappe prestatie, want dat was zeer ingewikkeld. Deze robot kan reageren op geluid, licht, beweging en kleur! (zie bijgevoegde foto)

Natuurlijk werd er ook weer gewerkt in de mappen, waarover ik de volgende keer meer zal vertellen.

Volgende week woensdag, 23 november, worden voortgangsgesprekken gehouden. De plusklas is daar niet bij ingedeeld, maar ik ben wel tot 15.30 uur op school. Mocht u mij willen spreken, dan kunt u mij vinden in het pluslokaal(tje). Helaas kan ik er 's avonds niet zijn, omdat ik dan voor mijn studie weg moet.

Als u mij wilt spreken, maar u kunt niet op woensdagmiddag, belt u dan gerust naar school, of stuur me een mail, dan maken we een afspraak.

Hartelijke groeten,

Jan Tuinenburg

Uiteraard is ook de plusklas weer van start gegaan. De pluskinderen hebben een plusmap gekregen, om naast het gewone schoolwerk extra uitdaging te krijgen. Bovendien komen zij iedere week een gedeelte van de dag doorbrengen in het pluslokaal, waar dan nog eens extra aandacht aan bijzondere onderwerpen gegeven wordt.

Nieuw zijn de “beebots”. Dit zijn gele robotjes in de vorm van een bij, die door de kinderen geprogrammeerd kunnen worden. Zo leren ze vooruitdenken en ontdekken zij hoe programmeren in zijn werk gaat. Op de foto ziet u de beebot. Ook hebben we twee technieksets, waarmee de leerlingen stap voor stap een radio kunnen bouwen en een programmeerbare lego-robot.

nieuwsbrief

Meld u hier aan voor onze nieuwsbrief.

Introductiefilmpje GHS

agenda

03.jpg

Zoeken